-
ROMBAUT H., DE NIEL P.,
De steenbakkerijen Verstrepen omstreeks 1875.
Arbeidsvoorwaarden en bedrijfsorganisatie in een traditionele onderneming
aan de vooravond van de ontwikkeling van de Rupelstreek tot een verstedelijkt
nijverheidsgewest (Deel III).
Als inleiding een nieuwe visie op de traditionele kleinijverheid in
de Rupelstreek tijdens de late Middeleeuwen, en meer speciaal de stad
Mechelen, die vlakbij de kleivoorraden van de Rupelstreek haar invloed
hier deed gelden. De oorsprong van de nieuwe impuls op de kleinijverheid
begint met het maken van dakpannen. Er is een evolutie van het zogenaamde
Mechels Cromwerc uit de dertiende tot de Boomse pan in de twintigste
eeuw. Hierbij komt dan nog de oestercultuur in Zeeland als onvoorziene
stimulans voor het overleven van de traditionele paapovens, waarin
de pannen werden gebakken, zelfs tot in de twintigste eeuw. Inclusief
een overzicht van de productiequota en bedrijven. Afbeeldingen, tabellen
en 71 uitgebreide voetnoten maken de studie compleet.
|